De palliatieve behandeling

De palliatieve behandeling

Ook als je een ongeneeslijke, onbehandelbare ziekte hebt wordt je behandeld. Niet om te genezen, maar om het optreden van vervelende symptomen die bij die ziekte horen uit te stellen en te onderdrukken.
De uitwerking van die palliatieve behandelingen kan variëren van “indrukwekkend” tot “matig”. Als de behandelingen uiteindelijk steeds minder effect hebben, de bijwerkingen ervan heel vervelend zijn en als je leven er maar kort door wordt verlengd, moet je je afvragen of de voordelen op-wegen tegen de nadelen. Dat zijn schier onmogelijke keuzen. Net als accepteren dat je binnenkort zult sterven.


[Vorige]   [Volgende]

Quote: De specialist

Dat is wel eens verwarrend: een behandeling voor een ongeneeslijke, onbehandelbare ziekte. Maar het gaat niet om curatieve – genezende – behandelingen, maar om palliatieve behandelingen. Behandelingen die je leven hopelijk zo dragelijk mogelijk maken. Waardoor symptomen zoals pijn, misselijkheid, en andere vervelende verschijnselen die je kunt krijgen, langer wegblijven of minder heftig zijn.

Quote: Diana Uittenbroek

Ik merkte ongeveer een jaar geleden wat coördinatieproblemen met mijn been. Af en toe zwaaide dat been ineens. Ik liep wat ongemakkelijk. Ik had ook flinke hoofdpijnen op een aantal plekken in mijn hoofd. In het ziekenhuis bleek dat ik in mijn hoofd, in mijn hersenen, negen uitzaaiingen had. Daar heb ik direct algehele schedelbestraling voor gekregen. Direct na de bestralingen ging ik al merken dat alle uitvalsverschijnselen en coördinatieproblemen absoluut weg waren. Mijn hoofdpijnen die ik had, verdwenen ook.

Quote: Huisarts

Wij moeten in de periode dat je bij de specialist loopt wel contact houden vind ik… Om samen met jou de voor- en de nadelen te bekijken als er weer een behandeling wordt voorgesteld. Het dilemma daarbij is soms dat je van die palliatieve behandeling wel een tijd lang behoorlijk beroerd kunt zijn. Als de verwachting is dat je leven maar kort wordt verlengd en je je door die behandeling flink ziek kunt gaan voelen, verleng je misschien niet het leven, maar het lijden.