Het gaat slechter

Het gaat slechter

Er komt een moment waarop de ziekte zich weer meldt. Het is dan hoog tijd om met je huisarts te overleggen hoe het einde van je leven eruit kan zien en welke keuzen jij daarin maakt.
Je gaat je voorbereiden op het einde. Hoe kun je zorgen dat je – als je dat wilt – thuis kunt sterven. Wat moet daarvoor allemaal worden geregeld? De uitvaart en de nalatenschap moeten worden geregeld. En… hoe neem je afscheid? Hoe zit dat ook weer met euthanasie – “de goede dood”? Gaat het bij andere manieren van sterven dan om een slechte dood?


[Vorige]   [Volgende]

Quote: Wim van Stalle

Nou we hebben dus gisteravond erover gesproken van… Als ik kom te overlijden. Ik wil dus gecremeerd worden, dat is een ding dat zeker is. Toen zeg ik tegen haar: wat doen we dan met mijn as. Wordt dat uitgestrooid?
Maar van dat idee zijn wij dus veranderd. Het wordt dus gewoon in een urn gedaan. Dan bewaart zij hem. En komt zij te overlijden, dan word ik met mijn urn bij haar begraven.

Quote: De huisarts

Afscheid nemen, hoe doe je dat? Ik ken iemand die een heel draaiboek maakte voor gesprekken met mensen die belangrijk voor hem waren, waar hij nog wat zaken mee had af te wikkelen. Mensen die hij wilde vertellen dat hij het prettig vond om met hen samen te hebben gewerkt, de mensen bedanken die hem hebben verzorgd… Anderen hebben misschien nog wat oud zeer op te ruimen, vetes bij te leggen, of willen mensen laten weten dat ze van ze houden. Weer anderen laten het lopen zoals het gaat. Alles is goed.