Tijd van leven

Tijd van leven

Na de periode waarin je palliatief wordt behandeld is er vaak een periode waarin je nog heel actief kunt zijn. Het vergt moed en kracht om die tijd te benutten. Om met de mensen die je lief hebt nog veel te ontdekken en nieuwe ervaringen op te doen. Een boek schrijven, verliefd worden, je vrienden ontmoeten, die reis maken. Als je weinig last hebt van vervelende verschijnselen zou je kunnen denken dat je niet ziek bent.


[Vorige]   [Volgende]

Quote: Theo Jacobs

Ik lees veel. Met name filosofie. Ik moet zeggen dat me dat heel erg helpt. Schilderen is mijn lust en mijn leven. Dat vind ik heerlijk. Ik sta lekker te werken in mijn kamertje. Ik heb mijn computertje aan met mijn favoriete jazzmuziek. En dan sta ik daar heerlijk, tja, zo noem ik dat dan maar, ‘te kloten’. Een beetje kloten.

Quote: Marie Louise Whitlau

Gert Jan heeft ons in het begin echt als een idioot alle pretparken langs gesleurd, we konden gewoon niet meer! En dan zeiden de kinderen: Ooo, moeten we nu alweer naar een pretpark? Want Gert had haast. Die wilde gewoon naar de Apenheul, naar de dierentuin, naar het dolfinarium, naar de… en uiteindelijk kloegen de kinderen dat… ze het gewoon niet meer aankonden.’.

Quote: De huisarts

Je vrienden, kennissen en buren vragen je hoe het met je gaat. Een tijd lang kan dat prettig zijn, omdat je je ellende dan weer eens van je af kunt praten. Dat kan helpen. Maar het kan ook zijn dat je het gewoon met ze over voetbal, politiek of muziek wilt hebben. Je kunt dat gewoon zeg-gen: ‘ik wil het eigenlijk over voetbal hebben’ Een goede vriend heeft maar een half woord nodig en het is niet onvriendelijk als je zoiets zegt. Bovendien: misschien wil die ander het ook liever over voetbal hebben, maar denkt hij dat hij – als hij die vraag niet stelt – jouw ziekte negeert en dat je dat vervelend vindt.