Het sterven

Het sterven

In de laatste fase van je leven word je steeds zwakker. Ook in deze periode kun je – omdat de ziekte je uitput en moe maakt – slecht slapen. De huisarts kan je in dat soort situaties helpen om een paar nachten goed te slapen zodat je overdag wat meer energie hebt en nog met de mensen die je lief hebt kunt praten.
Als de huisarts de eventuele pijn, benauwdheid of angst niet onder controle kan krijgen, heeft die nog een laatste redmiddel: palliatieve sedatie. In de allerlaatste dagen kan de huisarts je bewust-zijn verlagen waardoor je geen last meer hebt van die verschijnselen.
 
Misschien vraag je je af hoe dat zal gaan, sterven. Je wordt zwakker. Je ademhaling wordt onregelmatiger, het bloed trekt zich terug naar je vitale organen en je krijgt koude handen, voeten en neus. Je hartslag wordt onregelmatig en er vallen pauzes in je ademhaling. Uiteindelijk stopt je hart met kloppen. De dood is ingetreden. Voor je naasten begint nu de periode van rouw.


[Vorige] [Volgende]

Quote: De huisarts

Mensen die sterven kunnen allerlei vervelende verschijnselen krijgen omdat hun lichaam het langzamerhand opgeeft. Ze worden zwakker en bedlegerig. Er moet steeds meer voor hen worden gezorgd. Daarvoor ben ik als huisarts nodig, maar ook de wijkverpleegkundige en misschien een geestelijke, een maatschappelijk werker of een vrijwilliger om de familie bij tijd en wijle wat lucht te geven.

Quote: De wijkverpleegkundige

Wat een belangrijke taak voor ons is, is dat je een signaalfunctie hebt. Omdat je dagelijks bij de patiënt komt, zie je ook zijn ongemakken. Daarop kunnen wij, maar ook de huisarts, inspelen. Als er pijn om de hoek komt kijken bij voorbeeld. Of als iemand benauwd wordt.

Quote: De huisarts

Naarmate er meer lichaamsfuncties slechter worden of uitvallen, wordt je steeds zwakker. De natuur heeft het zo geregeld dat je dan meestal ook wat suffer wordt. Uiteindelijk kun je in coma raken, zodat je helemaal niets meer lijkt mee te krijgen van wat er met jou en in je omgeving gebeurt.